Vanliga frågor och svar

FAQ – vanliga frågor och svar

Hur söker jag en lägenhet hos Tranåsbostäder?

Läs mer om hur du söker en av våra lägenheter här.

Har Tranåsbostäder bostadskö?

Ja, vi på Tranåsbostäder har bostadskö. För att ställa dig i vår kö gör du en profil på boplatssverige.se och söker själv de lägenheter du är intresserad av. Läs mer om hur det går till här.

Var ser jag lediga lägenheter hos Tranåsbostäder?

Alla våra lediga lägenheter läggs upp på Boplatssverige.se. Läs mer om hur du skapar en profil för att kunna söka våra lediga bostäder här.

Vad händer efter att jag gjort en intresseanmälan på en av Tranåsbostäders lägenheter?

När du gjort en intresseanmälan via boplatssverige.se kommer du automatiskt med i vår intressentlista för den lägenheten du sökt, och du behöver därefter inte göra något mer. Vi kontaktar endast de personer som står först i kön och är aktuella för visning.

Jag har blivit erbjuden en lägenhet, vad händer nu?

När vi visat dig lägenheten får du några dagar på dig att fundera. Sedan meddelar du oss ditt beslut. När vi erbjuder dig lägenheten kan du enkelt ladda upp de dokument som vi efterfrågar på din profil på boplatssverige.se. När allt är godkänt skriver vi kontrakt, antingen digitalt via bank-id eller manuellt.

Här kan du läsa mer om Tranåsbostäders uthyrningspolicy.

Hur fungerar det att bo i hyresrätt?

Här har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad som är hyresvärdens, hur du bäst sköter om din lägenhet och annat som är bra att tänka på när många bor tillsammans.

Viktigt att tänka på

Det är hyresvärdens ansvar att lägenheten är i gott skick och fungerar.
Det är ditt ansvar att vårda din lägenhet och betala hyran i tid varje månad.

Betala hyran i tid
Det är viktigt att hyran betalas i tid. Du betalar för kommande månad senast sista vardagen i varje månad.

Om du inte betalar hyran i tid kan du förlora ditt hyreskontrakt. Du bör därför kontakta din hyresvärd så fort som möjligt, om det av någon anledning skulle bli problem med betalningen.

TIPS! Många tycker att det är bekvämt att betala med autogiro eller e-faktura. Prata med någon på bostadsföretaget om du behöver mer information om detta.

Kontrollera dina nycklar
När du flyttar in får du ett antal nycklar. Förutom nycklar till lägenheten får du ofta separata nycklar till porten, tvättstugan och förrådet. Kontrollera att du har fått rätt nycklar och att antalet stämmer. Du är själv ansvarig för att hålla ordning på nycklarna. Tänk på att dina nycklar är värdeföremål.

Testa din brandvarnare
En brandvarnare kan rädda ditt och andras liv om det börjar brinna. Hyresvärden ska se till att det finns en brandvarnare i din lägenhet men du måste själv testa att den fungerar. Testa regelbundet genom att trycka på testknappen. Det är särskilt viktigt om du varit bortrest eftersom batteriet kan ha tagit slut. Hör av dig till bostadsföretaget om brandvarnaren inte fungerar.

Skaffa hemförsäkring
Det är viktigt att du har en hemförsäkring. Den kan skydda dig ekonomiskt om något skulle hända med din lägenhet eller dina saker. Om det till exempel skulle börja brinna kan du via hemförsäkringen få ersättning för saker som blivit förstörda i branden.

Hemförsäkringen kan också vara en trygghet om du själv skulle orsaka en allvarlig skada, som till exempel en brand.

I de flesta hemförsäkringar ingår även stöldskydd och rättsskydd.

Tips! Skriv en lista över värdefulla saker som du äger och ta även foton på dem. Det kan underlätta om du behöver ansöka om ersättning.

Vårda din lägenhet
Du har ansvar för att vårda din lägenhet.
Därför behöver du regelbundet:

  • Rengöra filtret i köksfläkten.
  • Rensa bort hår och skräp i golvbrunnen i duschen.
  • Frosta av kylskåp och frys.
  • Städa bakom spis och kylskåp.
  • Kontrollera och rengöra ventiler i lägenheten.

Viktigt att anmäla fel direkt
Kontakta din hyresvärd så fort som möjligt om du till exempel upptäcker en vattenläcka eller om du har fått skadedjur. För vissa skador kan du bli skyldig att betala ersättning om du inte anmält skadan direkt.

Det brukar finnas ett särskilt journummer som du kan ringa på kvällen eller helgen om du upptäckt ett fel som ställer till akuta problem. Ta reda på vad som gäller för din lägenhet.

TIPS! Spara viktiga telefonnummer i din mobiltelefon eller sätt upp en lista på en bra plats i lägenheten så att du har dem nära till hands när det behövs.

Visa hänsyn
Att visa hänsyn är extra viktigt mellan klockan 22.00 och 07.00.

För att inte störa dina grannar, tänk på att:

  • Det är lyhört i trapphusen. Spring, lek och smällande dörrar kan lätt bli störande.
  • Som hyresgäst ansvarar du även för att dina gäster inte stör grannarna.
  • Anpassa volymen på din tv, dator eller stereo.
  • Undvik att borra eller spika i väggen sent på kvällen.
  • Att ha fest är trevligt, men informera gärna dina grannar i god tid innan.
  1. Du har rätt till lugn och ro i ditt hem. Om du blir störd ska du i första hand kontakta din störande granne direkt.
  2. Om grannen ändå inte upphör att störa dig – kontakta bostadsföretaget.
  3. Är störningen påtaglig och inträffar en kväll eller helg kan du ringa bostadsföretagets störningsjour om det finns en sådan eller i allvarliga fall direkt till polisen. Tala om vad du heter, din adress och ditt telefonnummer, vad som händer och vem som stör dig.

En hyresgäst som återkommande stör sina grannar riskerar att bli uppsagd.

Kan jag betala hyran med E-faktura?

Ja, hos oss kan du få din hyresavi som E-faktura.

Att manuellt hantera sina hyresavier är både tidskrävande och förfallodatum kan glömmas bort. OCR-siffrorna måste skrivas in varje gång och beloppet kan bli fel. Dessutom belastas miljön. Nu kan vi erbjuda ett nytt betalsätt som underlättar för dig som hyresgäst hos oss. Det är enkelt, kostar ingenting och kallas e-faktura.

Gör såhär

  1. Gå in på din internetbank
  2. Välj e-faktura och anslut leverantör
  3. Följ länken och fyll i efterfrågade uppgifter
  4. Från och med nu meddelar banken när det finns en ny hyresavi
  5. Logga in på din internetbank och godkänn. Belopp, OCR och allt annat är redan ifyllt.

Vad är en e-faktura (elektronisk faktura)?
En e-faktura skickas till dig via din internetbank. Fakturan kan du titta på i internetbanken och den kommer att se ut precis som en hyresavi på papper.

Hur vet jag att jag har fått en e-faktura till min internetbank?
Du måste regelbundet kontrollera hos din internetbank om du har några e-fakturor som har kommit in för betalning. Vissa internetbanker godkänner automatiska betalningar. För att fakturorna ska betalas automatiskt måste den inställningen göras på internetbanken. När du har godkänt AB Tranåsbostäder för automatisk betalning behöver du inte göra någonting utan då sker betalningen med automatik.

Får jag min hyresavi på papper?
Nej, när du är anmäld till e-faktura får du inte längre någon hyresavi på papper från AB Tranåsbostäder. Däremot kan du alltid ta fram underlaget i din internetbank.

Vilken information får jag på e-fakturan?
Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en hyresavi på papper.

När betalas en e-faktura?
När du har godkänt din e-faktura hos din internetbank ser banken till att den betalas på förfallodagen. Vill du att hyran ska betalas på en annan dag än förfallodagen kan det ändras på internetbanken.

När får jag e-fakturan?
E-fakturan får du vid samma tidpunkt som du skulle ha fått din hyresavi på papper.

Vad händer om jag missar att betala?
Om du missar att betala din e-faktura på förfallodagen får du ett inkassokrav per post, på samma sätt som gäller för hyresavier på papper. Sena betalningar går dock att undvika genom automatisk betalning av e-faktura som erbjuds av flera banker.

Vad händer om jag byter bank?
Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten e-faktura från AB Tranåsbostäder.

Hur avanmäler jag mig från e-faktura?
Via din internetbank letar du upp avanmälan för e-faktura. Där följer du instruktionerna för avanmälan.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om e-faktura?
Har du frågor om betalningen, kontakta din internetbank.

Har du frågor om innehållet i e-fakturan, eller behöver du ytterligare information om e-faktura, kontakta oss på ekonomi@tranasbostader.se.

Städtips

Husen i Sverige är byggda för att vara varma på vintern och kan därför vara känsliga för fukt. När du städar lägenheten ska du inte använda för mycket vatten. Häll aldrig ut vatten på golvet! Se till att alla golv och andra ytor blir torra.

Lägenheten har ventiler för att rensa bort fuktig luft. Därför är det viktigt att ventilerna är öppna året om. Kontakta din hyresvärd så fort som möjligt om du upptäcker en vattenläcka!

Alla hyresgäster i ett hyreshus har tillsammans ansvar för de allmänna utrymmena.

Barnvagnar i trapphus

Ett trapphus är en utrymningsväg och ska hållas fri så att räddningstjänsten kan komma fram om det skulle behövas. Barnvagnar, skor eller cyklar får du därför aldrig förvara i trapphuset eller entrén.

Inte heller soppåsar, möbler eller andra saker. Detta gäller även i källargångar och utanför förråd. Förutom att det blir skräpigt och svårt att komma fram kan det öka risken för brand.

TIPS! Det kanske finns ett barnvagnsförråd i ditt hus? Fråga din hyresvärd.

Vad ska jag göra om jag får stopp i avloppet?

Om du får stopp i avloppet kan du först försöka ta bort det som sitter i vägen. Går det inte ska du kontakta bostadsföretaget och göra en felanmälan så fort som möjligt. Använd aldrig kemiska preparat, exempelvis lut, för att rengöra avloppet.

Du är själv ansvarig för att ta bort hårrester och annat avfall från bottenventilen i badkar och handfat med jämna mellanrum.

Får jag göra om i lägenheten?

Om du själv vill renovera lägenheten måste hyresvärden först godkänna detta. Om du vill måla eller tapetsera ska det göras fackmässigt och förändringen får inte vara för extrem. Prata med hyresvärden om du är osäker. Materialet står du i så fall själv för.

Du får lov att i viss utsträckning borra hål i väggar och tak för att sätta upp saker. Men kontrollera gärna i förväg med hyresvärden eftersom du kan bli ersättningsskyldig om det görs på ett felaktigt sätt eller om det blir alltför många hål. I badrummet får du inte borra hål utan hyresvärdens godkännande.

Får jag själv byta lampor och andra eltillbehör i min lägenhet?

En del får du göra själv, men det förutsätter att du har nödvändiga kunskaper.

Du får:

  • byta lampor och lysrör
  • byta stickproppar och säkringar
  • ansluta och byta ut lampor i torra utrymmen.

Om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver bytas eller lagas ska du kontakta bostadsföretaget. Anlita alltid behörig elektriker vid elinstallationer.

Hur fungerar tvättstugan?

Tvättstugan är ett gemensamt utrymme som alla samsas om. Här kan du på ett naturligt sätt skapa goda relationer med dina grannar. Tvättstugan är också en plats där irritation kan uppstå. Vi ber dig därför att noga följa våra trivselregler men även ha visst överseende med att vi alla är olika.

  • Håll tiderna – ta inte någon annans tid även om de inte börjat tvätta med detsamma.
  • Städa ordentlig efter dig, och lämna tvättstugan fri från smuts, grus, tvättmedelsrester, ludd i tumlare etc så att nästa hyresgäst kan börja tvätta direkt utan att behöva ta hand om andras smuts.
  • Låt tvättstugans inventarier och städmaterial vara kvar i tvättstugan.
  • Sunt förnuft och god grannsämja får råda så att alla kan trivas och känna sig bekväma i tvättstugan.
Får jag ha husdjur i lägenheten?

Ja, om det inte står något annat i hyresavtalet så är det tillåtet.

Men tänk på detta:

  • Släpp inte ut djur utan tillsyn.
  • Håll alltid hundar kopplade inom bostadsområdet.
  • Se till att hundar och katter inte förorenar på området, speciellt inte i närheten av barnens lekplatser.
Sopsortering

Ta reda på var du ska slänga dina sopor. Tidningar och förpackningar ska sorteras var för sig. Förpackningar av glas, metall, plast och papper ska lämnas i separata kärl. Farligt avfall som batterier, kemikalier och elektriska apparater är extra viktigt att du inte lämnar bland det övriga avfallet utan i särskilt angivna kärl.

Grovsopor, som till exempel trasiga möbler, kan ibland lämnas i särskilda utrymmen som då ska vara uppmärkta för detta.

Fråga din hyresvärd vad som gäller i ditt hus.

Matavfallshantering
Tranås Kommun har ett system för matavfallsinsamling där allt matavfall samlas in med hjälp av gröna påsar för att bli till biogas och biogödsel. Läs mer om hur du sopsorterar och kommer igång här.

Så här kommer du igång:
Tranåsbostäder tillhandahåller ett startpaket till varje lägenhet. Detta består av en 7 liters behållare med lock som du ställer under diskbänken, samt en rulle med gröna påsar. Behållaren samt de gröna påsarna delar vi ut till varje lägenhet första gången. När sedan gröna påsarna tar är slut finns de att hämta i soprummet. Allt matavfall skall läggas i dessa gröna påsar.

Påsarna slängs sedan i soprummet som vanligt, kärlet töms sedan av sopbilen och påsarna separeras sedan genom optisk sortering. De övriga soporna du har som är brännbara, lägger du i valfri soppåse men inte med färgen grön. Båda påsarna slängs i samma kärl i våra soprum för att sedan sorteras. Inget löst avfall får läggas i sopkärlet då det ställer till problem i sorteringen.

Vad ingår i hyran?

I hyran ingår oftast allt utom hushållsel. Om det inte står något annat i hyresavtalet betalar du alltså för värme, vatten, sophämtning och städning av trapphus genom din hyra.

Kan jag byta min lägenhet till en annan?

Ja, om du har ett förstahandskontrakt och din hyresvärd godkänner bytet. I vissa fall kan hyresnämnden godkänna ett byte även om din hyresvärd säger nej.

Vad ska jag tänka på innan jag lämnar lägenheten?

Lägenheten ska städas mycket noggrant innan du lämnar tillbaka nycklarna. Hyresvärden brukar dela ut en checklista för flyttstädning som du kan följa. Om lägenheten inte är tillräckligt städad kan du få stå för städkostnaden i efterhand.

Innan du flyttar gör hyresvärden en lägenhetsbesiktning. Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten kan du bli skadeståndsskyldig.

Hur länge får jag bo i lägenheten?

Ett hyresavtal kan ha en begränsad hyrestid eller gälla tills vidare. Som huvudregel har du som förstahandshyresgäst ett så kallat besittningsskydd.

Det innebär att du i princip har rätt att bo kvar i lägenheten så länge du vill om inte hyresvärden har mycket starka skäl för att säga upp avtalet.

Kan jag hyra ut min lägenhet till någon annan?

Nej, vi godkänner inte andrahandskontrakt.

Hur gör jag adressändring vid flytt?

När du flyttar ska du anmäla din nya adress till Skatteverket – det är kostnadsfritt. Vill du att posten under en viss tid automatiskt ska skickas vidare till din nya adress (eftersändning) kostar det extra. Du kan göra anmälan om flytt och eftersändning av post på Svensk adressändrings hemsida; www.adressandring.se.

Hur säger jag upp min lägenhet om jag vill flytta?

Du bör alltid säga upp ditt hyresavtal skriftligt. Efter att du sagt upp ditt kontrakt måste du fortsätta betala för lägenheten under en bestämd tid. Detta kallas för uppsägningstid. Din uppsägningstid framgår av hyresavtalet. Om du exempelvis säger upp lägenheten den 24 april upphör avtalet oftast den 31 juli och du måste betala hyra fram till dess.

Kontakta ditt bostadsföretag om det är något mer du undrar över.

Vad ska jag tänka på när jag flyttar till eller från en hyresrätt?

Här har vi samlat information och tips till dig som redan bor eller som ska flytta till eller från en hyresrätt.

Viktigt att tänka på

När du ska flytta är det en del att hålla reda på. Först och främst ska du säga upp ditt hyresavtal. Men observera att du måste fortsätta betala din hyra under uppsägningstiden. Du behöver också avsluta ditt elabonnemang och ändra din adress.

Säg upp lägenheten skriftligt
Du bör alltid säga upp ditt hyresavtal skriftligt. Efter att du sagt upp ditt hyresavtal måste du fortsätta betala för lägenheten under en bestämd tid. Denna tid kallas för uppsägningstid. Din uppsägningstid framgår av hyresavtalet. Om du exempelvis säger upp lägenheten den 24 april så upphör avtalet oftast den 31 juli och du måste betala hyra fram till dess. Om du har en garageplats eller parkeringsplats måste du i vissa fall säga upp dessa avtal separat.

Lämna tillbaka alla nycklar
Alla nycklar måste lämnas tillbaka när du flyttar. Det gäller även nycklar till exempelvis förråd, tvättstuga och motorvärmare. Om inte alla nycklar lämnas in kan du bli skyldig att betala vad det kostar för hyresvärden att byta lås.

Nycklarna ska oftast lämnas senast kl. 12.00 första vardagen efter att hyresavtalet gått ut.

Anmäl ny adress
När du flyttar ska du anmäla din nya adress till Skatteverket, det är kostnadsfritt. Vill du att din post under en viss tid automatiskt ska skickas vidare till din nya adress (eftersändning) kostar det extra. Du kan göra anmälan om flytt och eftersändning av post på Svensk adressändrings hemsida, www.adressandring.se.

För att din post ska komma till din nya adress direkt efter flytten behöver du göra din flyttanmälan minst fem arbetsdagar före flytten.

I övrigt måste du själv anmäla ändrad adress till föreningar, försäkringsbolag, banker, elleverantören, tidningar, vänner och bekanta och så vidare.

El, telefon och internet
När du flyttar måste du dels teckna ett elabonnemang på den nya adressen, dels avsluta ditt gamla abonnemang på den förra adressen. Kontakta din elleverantör för mer information.

Om du har telefonabonnemang på en fast telefon i din lägenhet behöver du även anmäla flytt av det. Kom också ihåg att säga upp eller flytta ditt internetabonnemang om du har ett sådant. Kontakta din telefonoperatör och din internetleverantör för mer information.

Besiktning och flyttstädning
Innan du flyttar besiktigar hyresvärden din lägenhet. Du måste även vara beredd på att din lägenhet ska visas för framtida hyresgäster. Och till sist är det dags för den noggranna flyttstädningen.

Din lägenhet ska besiktigas innan du flyttar
Det är bra om du kan närvara när hyresvärden besiktigar din lägenhet. När besiktningen är färdig får du en kopia av besiktningsprotokollet.

Tänk på detta före besiktningen:

  • All utrustning som tillhör lägenheten, som till exempel innerdörrar, hatthylla och badkar, måste finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du har fått bruksanvisningar eller skötselanvisningar för lägenhetsutrustning ska du lämna dem i lägenheten till nästa hyresgäst.
  • Parkettgolv och golv i våtutrymmen (badrum, kök, toalett) får inte vara dolda av heltäckande mattor.

Vid skador eller onormalt slitage på lägenheten kan du bli skyldig att betala ersättning.

Visa din lägenhet
När du sagt upp din lägenhet måste du enligt hyreslagen vara beredd på att lägenheten ska visas för personer som får erbjudande om att flytta in efter dig. Vanligtvis tar hyresvärden kontakt med dig för att komma överens om en tid som passar.

Flyttstäda hela lägenheten
Lägenheten ska städas mycket noggrant innan du lämnar tillbaka nycklarna. Om lägenheten inte är tillräckligt städad kan du behöva betala för städkostnaden i efterhand. Du måste till exempel putsa alla fönster, städa bakom spisen, rengöra ugn och köksfläkt, frosta av frysen och rensa golvbrunnen. Följ instruktionerna och checklistan i den här broschyren.

Ta med dig alla dina saker när du flyttar
När du flyttar måste du ta med dig alla dina saker, även sådant som du förvarat i förråd, garage och på balkong eller uteplats. Om du vill slänga eller skänka bort något är det ditt ansvar att se till att det är borta när du flyttar.

STÄDA SÅ HÄR INNAN DU FLYTTAR

Här följer instruktioner för flyttstädning av kök, badrum och andra rum i din lägenhet.

Kom ihåg när du flyttstädar ett kök:

1. Dra fram spisen genom att ta tag i kanterna. Rengör sidor och bakstycke samt vägg, skåpsidor och golv.
2. Rengör ovansida och spisplattor/häll.

3. Rengör köksfläkten (eller ventil) både in- och utvändigt. Ta loss filtret och gör rent.

4. Rengör ugnen invändigt samt plåtar och grillgaller. Såpa är bra att använda.

5. Frosta av kyl och frys. Gör också rent och lufta dem.

6. Tvätta köksskåpens in- och utsidor rena. Glöm inte dörrarnas överkanter.

Kom ihåg när du flyttstädar ett badrum:

1. Rensa golvbrunnen. Lossa eventuell front när du städar under badkaret.
2. Rengör också tvättställets undersidor.

3. Glöm inte toalettstolens utsidor och krök.

Kom ihåg när du flyttstädar rum

1. Heltäckningsmattor som du själv lagt in måste du ta bort. Ta också bort all matt-tejp.
2. Rengör elementen och även bakom.
3. Målade ytor som fönsterkarmar och golvlister ska vara rena.
4. Putsa fönstren på alla sidor, även mellan rutorna. Fönstersnickerier ska förstås också tvättas.

5. Torka ur garderobernas backar och hyllor.
6. Rengör alla dörrar. Kom ihåg överkanterna!

Får jag tvätta bilen vid garaget eller utanför bostaden?

Nej, det är inte tillåtet. Det är dessutom bättre för miljön om du väljer en tvätthall eftersom de har vattenrening.

Får jag reparera bil, motorcykel eller moped på bostadsområdet?

Nej. Inom bostadsområdet får du inte utföra några reparationer av fordon. Det gäller även för garage och p-platser. Använd i stället bilverkstäder eller gör-det-själv-hallar.

Får jag grilla på uteplatsen eller balkongen?

Ja, om du använder elgrill. Om du vill använda kolgrill måste du gå iväg från fastigheten. Du är själv ansvarig för att ingen skadar sig eller blir störd. Tänk på brandrisken och att städa efter dig.

Hur gör jag om jag behöver hjälp med att öppna min ytterdörr?

Är det under våra öppettider så ringer du till kundservice.

Händer det på kvällen eller helgen så kan du ringa vår beredskap, då kostar det 2000kr och du måste legitimera dig.

Brandsäkerhet hos Tranåsbostäder

Rädda!
Rädda dig själv och andra som är i livsfara.

Varna!
Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden.

Larma!
Ring 112. Tala om var det brinner och vad det är som brinner, om det finns instängda människor och vem du är. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

Släck!
Släck branden om du tror att du kan klara det utan risk.

Om det börjar brinna

Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt.

  • Brinner det i den lägenhet som du är i, stäng in branden så den inte sprids och försök ta dig ut. Ring 112.
  • Brinner det hos grannen eller om det finns rök i trapphuset, stanna kvar i lägenheten. Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus! Ring 112. Ställ dig vid ett fönster eller balkong så du syns.

Ta dig ut på ett säkert sätt
Röken är det största hotet när det brinner. De flesta som omkommer i bränder dör av brandröken inte av lågorna. Brandröken söver och kväver och gör det svårt att veta exakt var du är om du försöker ta dig ut. Den stiger alltid uppåt. Nere vid golvet, under röken, kan du se bättre och andas lättare så huka dig eller kryp på alla fyra om det behövs.

Stäng in branden
Om det brinner i din lägenhet och du inte kan släcka, stäng in branden. Hjälp andra, ta er ut, och stäng dörren efter er när alla kommit ut. Undvik om möjligt rökfyllda rum, och åk aldrig hiss om det brinner.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!
Om det brinner i grannens lägenhet och det är rök i trapphuset – stanna i din lägenhet och vänta på hjälp. Normalt står en lägenhet emot brand i ungefär en timme, och lägenhets­dörren klarar oftast att stå emot brand i en halvtimme.

Så släcker du
Mindre bränder i hemmet kan släckas utan någon speciell släckutrustning. Om det börjar brinna när du lagar mat på spisen ska du kväva elden med ett lock eller en brandfilt. Eld i fett, gas och brandfarliga vätskor släcks enbart genom kvävning. Om du häller vatten på brinnande fett eller olja kan det bli en ångexplosion som kan sprida branden och ge svåra brännskador. Eld i trä, papper och tyg kan du släcka med vatten eller genom att kväva elden med en filt, matta eller liknande.

Brandsläckare
Det är bra att ha en brandsläckare i bostaden så att du snabbt kan släcka mindre bränder. Bra släckutrustning för hemmet är 6-kilos pulversläckare och brandfilt. Med en pulversläckare kan du släcka de flesta typer av mindre bränder.

Så skyddar du dig

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig mot brand:

  • Se till att du har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt i din lägenhet.
  • Testa din brandvarnare regelbundet.
  • Förvara inga saker i trapphus och källargångar.
  • Lämna inte köket när du lagar mat.

Lås inte in dig för mycket
Självklart måste man få låsa om sig i sitt hem. Men om du låser dörren inifrån med nyckel och inte bara med låsets vred blir det mycket svårare att ta sig ut när det brinner. Det försvårar också för räddningstjänsten att rädda dig i en nödsituation.

Spisvakt
En spisvakt är en automatisk övervakning av köksspisen som kan vara ett bra hjälpmedel. Den har en inbyggd timer som gör att spisen stänger av sig själv om den lämnas på för länge eller om det skulle börja brinna.

Försäkring
En hemförsäkring kan inte skydda dig mot brand, men om en olycka händer är det bra att ha en försäkring som täcker det som kan gå förlorat. Förvara gärna fotografier och en förteckning över föremålen i ditt hem på en säker plats.

Brandvarnare
Om det börjar brinna när du sover kan brandvarnaren rädda liv. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig. Brandvarnaren ska vara placerad så att du kan höra den när du sover. I en större lägenhet behövs det flera, till exempel en i varje sovrum. Den ska sitta i taket minst 50 centimeter ut från närmaste vägg.

Kontrollera att brandvarnaren fungerar, minst en gång i månaden eller efter att du varit borta en längre tid. Du testar den genom att använda testknappen. Byt batteri när brandvarnaren varnar för dåligt batteri eller om den inte fungerar.

Rengör brandvarnaren en gång om året. Dammsug och torka av den på utsidan.

Allmänna utrymmen
Ett trapphus är en utrymningsväg och ska hållas fri så att räddningstjänsten kan komma fram om det skulle behövas. Barnvagnar, skor eller cyklar får därför aldrig lämnas i trapphuset eller entrén. Inte heller soppåsar, möbler eller andra saker. Detta gäller även källargångar och utanför förråd. Förutom att det blir skräpigt och svårt att komma fram så kan det öka risken för anlagd brand, minst var fjärde brand är anlagd.

Prylar i trappuppgångar och andra allmänna utrymmen är en brandfara.

Faran i köket
Fett och olja kan börja brinna om temperaturen blir för hög. När du steker eller friterar ska du därför alltid ha ett lock till hands. En brand på spisen måste kvävas och det gör du enklast med locket som hör till pannan eller grytan. Lämna aldrig köket när du lagar mat. Rengör filtret till köksfläkten regelbundet. Där fastnar fett, och om det fattar eld kan branden lätt sprida sig i köket och genom ventilationskanalen tillandra delar av huset. Lämna aldrig köket när du lagar mat! Trapphuset är din utrymningsväg. Håll det fritt från saker!

Annat att tänka på

  • Hushållsmaskiner, vitvaror och laddare till elektriska produkter kan börja brinna. Du kan minska risken för sådana bränder genom att sköta om produkterna och använda dem på rätt sätt.
  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt!
  • Var försiktig med rökning, fyrverkerier och brandfarliga vätskor.

Elektriska produkter
Laddare, tv-spel, lampor och datorer – vi har många elektriska apparater hemma som kan bli överhettade. Det är en vanlig orsak till brand, så var noga med att inte täcka över dem. Apparater kräver omvårdnad. Se till att sladdar och kontakter är hela. Använd inte starkare lampor än vad armaturen tål.

Hushållsapparater
Dra alltid ur kontakten när du har använt kaffebryggaren, strykjärnet eller brödrosten.

Tv, dator, stereo och mobil
Ett bra sätt att undvika tv-bränder är att alltid stänga av tv:n med strömbrytaren, inte bara med fjärrkontrollen. Det är också viktigt att tv:n, videon, datorn och stereon står fritt så att luftcirkulationen inte hindras.

Ladda mobiltelefon eller surfplatta när du är hemma och vaken. Lägg produkten du laddar på hårt underlag och ta bort föremål som kan börja brinna.

Tvätt och disk
Det är vanligare än man tror att det börjar brinna i tvättmaskinen, torktumlaren eller diskmaskinen. Därför ska du inte låta dessa maskiner vara på när du går och lägger dig eller går hemifrån.

Brandfarliga vätskor
Brandfarliga vätskor som bensin, T-röd och fotogen ska förvaras i sina originalförpackningar med originaletiketten kvar, och på ställen där barn inte kommer åt dem. Eftersom vätskorna avger ångor som är explosiva är det livsfarligt att tända en grill eller brasa med dem.

Förvara så lite brandfarliga vätskor som möjligt i din bostad, högst 10 liter, och ha dem aldrig i källar- eller vindsförråd. Trasor som använts till exempelvis möbelpolish, terpentin eller teakolja kan börja brinna av sig själva. Skölj dem i varmt vatten och häng dem luftigt.

Risken med rökning
Den vanligaste orsaken till att människor mister livet i bostadsbränder är glöden från en cigarett. Det krävs ingen eld för att personen ska sövas till döds. Det räcker med den koloxid som utvecklas vid förbränning av möbler eller kläder. Att röka i sängen, fåtöljen eller soffan kan därför vara mycket riskfyllt.

Se alltid till att fimparna är helt släckta när du tömmer en askkopp. Ett säkert sätt är att spola av dem i vatten innan du kastar dem i soporna.

Levande ljus och fyrverkerier
Om du tänder levande ljus, välj stadiga ljusstakar i material som inte kan brinna. Ljusmanschetter i tyg innebär en risk. Placera ljusen på säkert avstånd från material som kan fatta eld, och låt dem inte brinna ner helt. Ställ aldrig värmeljus direkt på ett bord eller en bänk, och inte för tätt ihop. Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller öppen eld. En god regel är att den som tänt ljusen också släcker dem, eller att den som går sist ut ur rummet släcker ljusen.

Fyrverkerier orsakar många bränder. Följ anvisningarna och fyra inte av raketer så att de kan hamna på någons balkong, fönster eller annat ställe där de kan orsaka brand.

Fakta om brand

Så släcker du om det brinner i:

Kläder
Om det brinner i någons kläder gäller det att vara snabb: Lägg ner personen på marken. Kväv branden med en brandfilt eller vad som finns till hands. Lägg på brandfilten från huvudet och neråt så att lågorna inte slår upp mot personens ansikte.

Trä, tyg, papper eller möbler
Släck med brandfilt, vatten eller handbrandsläckare.

Olja eller fett
Om det brinner på spisen kväv elden genom att lägga på ett lock. Du kan också använda en brandfilt. Stäng av fläkten. Försök aldrig släcka elden i en kastrull eller stekpanna med vatten!

Stearin
Kväv elden med en brandfilt eller liknande, eller använd handbrandsläckaren.

En elektrisk apparat
Dra först ur kontakten. Släck sedan med vatten eller din handbrandsläckare. Om möjligt försök att få ut apparaten i det fria, exempelvis på balkongen.

En brandfarlig vätska
Släck elden med din handbrandsläckare eller kväv den med en brandfilt eller liknande.

Visste du att…

  • Fler än hundra personer dör varje år i bränder och nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder.
  • De flesta som omkommer i bränder dör av brandröken inte av lågorna.

Enkla tips som kan förhindra brand

  • Rök aldrig i sängen.
  • Stanna hemma när tvättmaskinen, diskmaskinen eller torktumlaren är igång.
  • Täck inte över elektriska element eller apparater.
  • Se till att lampor och spotlights inte är nära något brännbart eller kan trilla ner.
  • Byt blinkande lysrör. De kan överhettas. Byt glimtändaren samtidigt.
  • Dra ur kontakten när hårtorkar, mobilladdare och datorer inte används.
  • Var rädd om sladdar. En trasig sladd kan orsaka kortslutning och brand.
  • Ställ värmeljus var för sig. Om de står tätt ihop kan värmen bli så hög att allt stearin antänds och skapar en kraftig låga.
  • Se till att det är fritt ovanför tända ljus och att de står stadigt.
  • Blås ut ljusen när du lämnar rummet!

Vanliga orsaker till brand är:

  • Bortglömd mat på spisen
  • Anlagd brand
  • Rökning
  • Levande ljus
Har Tranåsbostäder garage och parkeringsplatser?

Är du hyresgäst hos oss och intresserad av att hyra garage eller parkeringsplats kan du kontakta oss för mer info om just ditt bostadsområde. Kanske finns det ett garage eller en parkeringsplats ledig redan nu, om inte, ställer vi upp dig i vår kö.

Vad har Tranåsbostäder för Kabel-TV och bredband?

Tele 2 erbjuder alla våra hyresgäster “tre hål i väggen” – TV, DATA och TELEFONI.
Grundutbudet är: Svt1, Svt2, 24, barnkanalen, K, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, ATG live
För att beställa fler kanaler eller telefoni och data var vänlig kontakta Tele 2. www.tele2.se eller kontakta 90 222.

Vi tillhandahåller fibernät för uppkoppling i de flesta av Tranåsbostäders lägenheter. Det är genom Tranås Energis fibernät TRAMAN.  Klicka gärna in på deras respektive hemsida för att se priser och beställa abonnemang. alltele.se , vokby.se och junet.se.
Internet kan även Com Hem erbjuda genom sitt “tre hål i väggen” som finns i alla Tranåsbostäders lägenheter.

Hur gör jag en serviceanmälan?

Vare sig du bor i en av våra lägenheter eller hyr en lokal av oss gör du serviceanmälan direkt på vår hemsida, tryck här för att komma till serviceanmälan. Vi återkommer så snart vi kan. Vid större akuta händelser utanför våra öppettider ringer du vårt journummer: 0140-38 49 70

Jag har anmält ett fel i min lägenhet via hemsidan. Vad händer nu?

Vi registrerar anmälan och kontaktar berörd fastighetsskötare. Vi kommer till dig och åtgärdar felet så snart vi kan. Det är bra om du anger om det är ok att gå in med huvudnyckel när du gör serviceanmälan.

Ska jag byta lysrör och säkringar själv?

Förbrukningsvaror som glödlampor, lysrör, glimtändare och säkringar byter du själv.

Ska jag rensa avloppet själv?

Avloppet i tvättstället och i golvbrunnen rensar du själv.

Har du däremot stopp i köksavloppet eller i din wc-stol är du välkommen att göra en serviceanmälan.

Står Tranåsbostäder för persienner?

Persienner eller liknande lösningar i lägenheten står hyresgästen själv för.

Att bo i hyresrätt – Turkiska, Tigrinja, Somaliska, Persiska & Dari
Till dig som flyttar – Turkiska, Tigrinja, Somaliska, Persiska, Dari & Arabiska
Skydda dig mot brand – Turkiska, Tigrinja, Somaliska, Persiska, Dari & Arabiska